Alles over Hatha Yoga

Meer souplesse, kracht en in balans leren leven? Dan is yoga ideaal. Er zijn echter veel yoga-stijlen. Hier vertellen we je alles over wat je moet weten over hatha yoga. Heb je interesse in yoga? Dan ontdek je algauw dat er veel verschillende vormen van yoga zijn. Welke soort yoga moet je nu kiezen? Een van de benamingen die je vaak tegenkomt, is ‘hatha yoga’. Wat houdt dit precies in? Is het misschien iets voor jou? We helpen je hier om dit te ontdekken, door je kennis te laten maken met de belangrijkste basisprincipes van deze vorm van yoga.

Hatha yoga: lichaam, adem en geest leren beheersen

Het belangrijkste doel van hatha yoga is leren om lichaam en geest te beheersen. Je manier van ademen is daarvoor heel belangrijk. Bovendien mogen we stellen dat hatha een zeer complete vorm van yoga is. Veel andere yogastijlen zijn hiervan afgeleid. Binnen de hatha yoga is er aandacht voor zowel het fysieke als het emotionele, mentale en spirituele aspect van het menszijn.

Het woord ‘hatha’ kunnen we opdelen in ‘Ha’, waarmee de zon wordt bedoeld en ‘tha’, waarmee de maan wordt aangeduid. De zon wordt daarbij geassocieerd met het actieve, het mannelijke en yang. De maan wordt geassocieerd met het kalme, het vrouwelijke en yin. Deze energieën kom binnen deze yogastijl op verschillende manieren tot uiting.

hatha yoga

Hatha yoga is een veelvoorkomende yogastijl in de Westerse wereld

Heb je je ingeschreven voor een yogaklas, maar heb je je niet verdiept in wat voor soort yoga het is? Dan is de kans groot dat het om hatha yoga gaat. Het is namelijk een van de populairste en meest beoefende soorten van yoga in onze contreien.

Hatha yoga is een fysieke yogavorm waarbij het aannemen van specifieke lichaamshoudingen gecombineerd wordt met ademhalingsoefeningen. De lichaamshoudingen worden asana’s genoemd. Kenmerkend voor hatha yoga is dat het vooral om niet-bewegende houdingen gaat. Er komen echter ook enkele series voor. De bekendste serie is de Zonnegroet. De oefeningen voor het beheersen of juist loslaten van de ademhaling noemen we pranayama.

hatha yoga fotoGoede redenen om hatha yoga te beoefenen

Het is niet gek dat steeds meer mensen in onze samenleving hun toevlucht zoeken tot yoga. Vooral de hatha yoga is uitermate geschikt tegen stress en spanningen. Het helpt je om helemaal tot jezelf te komen. Het hervinden van je innerlijke rust staat hierin centraal.

Door met jezelf in balans te komen, is het ook gemakkelijker om in balans te komen met anderen en de wereld om je heen. Maar ook op lichamelijk vlak biedt hatha yoga voordelen. Zo worden je spieren en gewrichten soepeler, de functie van je organen wordt geoptimaliseerd en het heeft een positieve uitwerking op je zenuwstelsel. Kortom, met hatha yoga verbeter je je algehele gezondheid en welzijn.

Hatha yoga is voor iedereen

Het mooie aan hatha yoga is dat het voor iedereen is. Wat bij het beoefenen ervan helemaal niet relevant is, is prestatie. Een hatha yoga docent zal dan ook niet constant je houdingen corrigeren. Het gaat er niet om wie het lenigst is, maar om ervaren, voelen en bewust worden. Zo ga je onder meer oefenen om je concentratie en je ademhaling op specifieke zones van je lichaam te brengen, om je bewust te worden van wat er speelt.

Je krijgt door deze yoga-sessies inzicht in hoe jij in elkaar steekt en wie je werkelijk bent. Veel yogastijlen hebben een oprichter, maar dat is bij deze vorm van yoga niet het geval. Het is een hele toegankelijke en open yogavorm voor iedereen. Je kunt het op je eigen manier een plaats geven in jouw leven.

Welke vormen van yoga zijn er nog meer?

We kunnen hatha yoga omschrijven als een matig intense yogavorm. Je hoeft er niet lenig voor te zijn of een groot uithoudingsvermogen voor te hebben. Het gaat hier voornamelijk om je innerlijke kracht, met als bijkomend voordeel dat je ook soepeler en gezonder wordt.

Het grotendeel van de yogavormen is op een of andere manier wel verwant aan de hatha yoga. Houd je van meer actie, dan zijn er nog andere fysieke yogasoorten, waarbij meer nadruk ligt op conditie, kracht en evenwicht. We hebben het dan bijvoorbeeld over ashtanga, vinyasa yoga en power yoga. Tijdens deze sessies voer je diverse lichaamshoudingen vloeiend na elkaar uit (flow). Wist je dat yoga ook dansend uitgevoerd kan worden? Natya yoga is een vorm van dansyoga.

De voordelen van hatha yoga op een rij

Heb je nog geen ervaring met yoga, dan is hatha yoga een goede stijl om voor de eerste keer met yoga kennis te maken. Het grote voordeel hiervan is namelijk dat het een zeer complete yogastijl is. Andere voordelen van hatha yoga zijn:

  • Meer souplesse en kracht
  • Je wordt er energieker van
  • Verbetert je ademhaling
  • Meer balans in je leven
  • Je ontwikkelt je intuïtie

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *