Het was een goed jaar voor de aandelenbeleggers!

Het nieuwe jaar, 2014 ondertussen al, is weer van start gegaan en iedereen hoopt op een financiële heropleving van Europa. De kranten staan er vol van, de opiniepeiligen peilen er van uit ook op ons televisiescherm wenst men een gelijkaardig verlangen. Maar, vraag ik me af, was 2013 dan zo’n slecht jaar? Voor de beurzen en aandelenbeleggers, was het voor hen zo’n desastreuze periode?

stock marketWant van bij de start van 2013 waren er al langs alle kanten pessimisten aan het woord die de financiële markt volledig de dieperik in boorden. Ze zeiden dat de centrale banken ons financiële stelsel compleet naar de vaantjes hadden geholpen en bovendien kwamen de appreciaties op de beurzen helemaal niet meer overeen met de werkelijkheid.

En bovendien werd er gefluisterd dat de schulden van Europa hoog zouden oplopen, dat Japan zijn economie niet meer op de rails zou krijgen en dat China’s economie op het punt stond te crashen. En hierbij komt nog eens dat de centrale bank van Amerika onverantwoord geld zou blijven drukken en zo bijgevolg een ongeziene inflatiegolf zou veroorzaken.

Maar… ondanks dat het investeren in aandelen dus volledig werd afgeraden, bleek het tegenovergestelde waar te zijn. Zij die namelijk wel hun kans hadden gewaagd in 2013, heeft daar nu alles behalve spijt van. Beleggen in aandelen was net een must, de aandelen genoten namelijk een gigantische comeback! Meer en meer beleggers vonden hun weg terug naar de beurs, wat ook op Wall Street meer dan duidelijk te zien was.

Sterker nog: het Investment Company Institute bevestigde dat maar liefst aan ongeveer $134 miljard werd belegd! Dan kan men inderdaad wel van een geslaagde comeback spreken lijkt mij, het was zeker en vast een goed jaar voor de aandelenbeleggers! Wat 2014 zal brengen voor hen is natuurlijk niet te voorspellen. Ondertussen hebben ze echter wel geleerd om niet zomaar af te gaan op de woorden rondom hen. Slim beleggen is de boodschap; een goed voornemen lijkt mij!

Andere beleggers deden het ook niet slecht dit jaar, trouwens. Volgens Privak AAA deden ook vastgoedfondsen het erg sterk in 2013. Zou de crisis dan toch aan ‘t overblazen zijn?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *